Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Oregelbunden puls vid träning

Hej, Jag är 60 och har löptränat under många år och har skaplig kondition (gör milen på ca 42 minuter). Några saker oroar mig och kanske har någon annan på forumet varit i samma situation och kan ge mig råd. 1. Min vilopuls har senaste veckorna vid enstaka tillfällen gått ned till 40-45 mot normalt 52 (min fru säger att jag blir vit i ansiktet). 2. Min puls är oregelbunden i början av träningspass, om jag belastar till ca 135 och därefter stannar en minut slår hjärtat oregelbundet ned till ca 70-80. När jag därefter kör några intervall på 3-4 minuter och puls upp till 150 (maxpuls 165) så börjar hjärtat gå perfekt (från 150 till 90 på 2 minuter utan "extraslag". 3. Från och till känner jag en viss ömhet vid revbenen på vänster sida. Jag genomförde arbets-EKG för några år sedan efter besvär med "extraslag" i viloläge, läkaren tyckte då att det inte var något att oroa sig över.

Hej,

Din vilopuls har blivi lite låg 40/min. Blir du fortare trött nu när du springer. Du kan ha fått förmaksflimmer som ger ojämn puls och försämrar konditionen. Kolla med ett EKG på Vårdcentralen när du känner låg puls eller ojämn puls. Den plötsligt låga pulsen kan bero på att sinusknutan är sjuk vilket också kan ge förmaksflimmer. Ojämn puls kan också bero på sk AV block som måste uteslutas.Även extraslag ger ju ojämn puls.

Du bör relativt snart få ett EKG taget som ofta ger diagnosen.

Du kan läsa om sinusknutan och AV- block under fördjupningar på denna webbsida.

Frekvensändringarna behöver inte innebära att du har något hjärtfel men jag tycker du skall bli läkarundersökt innan du fortsätter att träna.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund