Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Oregelbunden puls under ansträngning

Hej!
Jag är 44 år, kvinna, och har sen ca 5 år tillbaka en PM pga av-block II typ II. Var på koll innan sommaren och allt såg då bra ut. Gjorde en kryoablation nåt år innan jag fick PM pga takykardi (ofarlig variant). Jag tränar regelbundet, bl.a. cirkelgympa plus att jag cyklar totalt en timme till och från jobbet varje dag. Jag kan då och då känna av extraslag och lite oregelbunden puls vid träning, inte minst när pulsen håller på att gå ner, men de senaste veckorna har jag väääldigt många extraslag eller vad det nu är när jag cyklar (och när jag joggat). Håller jag ett par fingrar mot pulsådern på halsen så känner jag hur det hoppar men det jobbigaste är att det känns högt upp i bröstet, mot halsen. Jag kan också känna av det i vila, hur hjärtat voltar till och slår oregelbundet under några sekunder (< 10 sek). Blir orolig. När är det läge att fråga om man kan få göra arbetsprov eller långtids-ekg? Stort tack på förhand! Vänligen, Sanna

I första hand tycker jag att du bör få din pacemaker avläst för att se om pacemakern samlat in information om vad din oregelbundna puls beror på. Börja med detta och hittar de inget där får man gå vidare med t ex långtids EKG.

Hälsningar: Torbjörn