Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Oregelbunden puls

Hej under 2009 hade jag ett flertal hjärtrusningar och vid sista tillfället hamnade på Borås lasarett. Där skickades en remiss för en ablation. Ablationen blev sommaren 2010. Därefter har hjärtat slagit normalt. Efter viktnedgång på ca 13 kg, fick jag lågt blodtryck och medicinen metroprolol togs bort samt att Amias sänktes till 8 mg för att få upp blodtrycket och att jag slapp blodtrycksfallen. Detta gick bra en tid. 2013 fick jag plötsligt hjärtrusning med oregelbunden puls 103 slag per minut mot mitt vanliga cirka 60 slag per minut och blev väldigt trött. Detta höll på i cirka 8 timmar och gick självmant till normal nivå på cirka 60 slag per minut, Hjärtrusningen började vid en konditionsträning då pulsen gick upp snabbt. Detta hände under ett par gånger förra året. I år 2014 i mitten av januari tog jag lite alkohol, (sprit) vid en fest. På natten kände jag den oregelbundna pulsen igen. Pulsen pendlade sedan mellan 90 och 106 slag per minut under tre dagar och gick sedan plötsligt till normal nivå. Under dessa tre dagar var jag mycket trött och hängig. Blodtrycket var ibland 143/ 103. puls 106, vid senare kontroll av blodtrycket samma dag var trycket 109/89 puls 104. Den tredje dagen på kvällen skedde plötsligt en förändring och trycket blev normalt 125/70 och pulsen 60 slag per minut. För kännedom har jag köpt en egen pulsmätare som jag själv kan ta trycket. jag är ju ingen specialist på detta men det ger mig en fingervisning när trycket är normalt. Var i kontakt med vårdcentralen och de sade att jag skulle kommit in då jag hade den ojämna pulsen. Men det var ju under en helg och då var det stängt.
Jag är född 1943 och är mycket tacksam för svar.
Hälsningar
Benny

Hej Benny!
Oregelbunden puls kan bl a vara orsakat av förmaksflimmer. Det är viktigt att försöka fånga ett EKG samtidigt samtidigt spm du har oregelbunden puls. Detta för att kunna se vad som orsakar din oregelbundna puls. Om det är förmaksflimmer bör du troligen ha blodförtunnande medicin.
Utredning görs enklast med långtids-EKG. Om du inte har symtom under vanlig långtids-EKG registrering kan man använda en s k Event Recorder. Det är en EKG apparat som man har på sig under flera veckor och där du själv kan göra en inspelning av EKG när du har symtom. I sista hand kan en inopererad Event Recorder användas (ILR). Den opereras in under huden och kan registrera EKG i upp till 3 år.

Lycka till!

Hälsningar: Torbjörn

Läs mer om ämnet: 
Förmaksflimmer

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.