Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Oregelbunden hjärtverksamhet kopplat till rapningar

Jag rapar luft, mest smaklös,ca 5-6 ggr i följd, ca var 5:te minut, varje kväll, sedan månader. Fick konstaterat förmaksflimmer för ett halvår sedan, men nästa dygnsmätning visade så gott som inget. Har nu förstått att min rapningar med direkt överföring ger oregelbundna hjärtslag. Tyvärr tror varken med.mott. eller Vårdcentralen på detta. De tror bara jag överdriver, men så är det inte. Hur göra för att slippa dessa rapningar/hjärtbesvär?

Hej,

Rapningar kan bero på att man sväljer mycket luft, vilket blåser upp magen. Går luften tillbaka via matstrupen, som ligger alldeles bakom hjärtat, kan ev det utlösa extraslag. Ev. kan även det centrala nervsystemet spela en roll, speciellt stimulation av vagusnerven, som påverkar hjärtrytmen. Ev kan du pröva en liten dos betablockare och se om extraslagen försvinner.

Många som sväljer för mycket luft kan ha det som ett nervös omedveten handling, jag vet inte om det gäller dig?

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund

Relaterade expertsvar