Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Opererades med mitralis-plastik för 1½ år sedan. Funderat mycket på om just någon teknik skulle kunna hjälpa mig?

Opererades med mitralis-plastik för 1½ år sedan.Har därefter medicinerat med Seloken, och nu Emconcor,p.g.a. frekventa SVES och VES,ca 1000resp. 3000/per dygn. Tar jag det lugnt mår jag som regel bra,men jag jobbar (75%)inom tung vård,och har svårighet att orka,känner mig stundtals alldeles "utpumpad". Kan inte heller gympa, promenera, dansa, för då drar hjärtat igång! Min räddning är att jag kan cykla! Får hjärtklappning även efter måltider och när jag lägger mig på kvällen. Har hört att det blir ärr-bildning i hjärt-muskeln efter op., därav den ökade retbarheten. U-sökn.ang. klaffen, hjärtmuskeln,är u.a. Har kontakt med min kardiolog här på UMAS, men han är svår att nå,och besök får man tjata sig till! Funderat mycket på om just någon teknik skulle kunna hjälpa mig? Är 59 år,och sjuksköt.på UMAS. Vänlig Hälsning! Marianne

Hej Marianne,

Jag skulle gissa att Dina arytmier beror på kanske ett förstorat vänsterförmak eller bägge. I dessa förmak kan arytmier uppkomma vanligtvis attacker med förmaksflimmer eller förmaksfladder. Dessutom extraslag som Du även har från kammaren. Det är ju positivt att EKO nu är normalt.

Jag får många frågor liknande Ditt brev.Det är så mycket mer information man skulle behöva för att kunna ge råd. Om Du inte har flimmer eller fladder är det sinustakykardi du får? Operationsärr brukar inte ge regelrätta takykardier. Det är ju många människor som opereras i hjärtat utan att få takykardier.
Betablockare kan ibland helt ta musten ur en och då får man pröva någon annan medicin. Kan Du inte nå Din hjärtläkare i Malmö så pröva att få en remiss till hjärtmottagningen i Lund.

Jag tror att Du är opererad i Lund och kanske kan Din kirurg hjälpa Dig med remiss?

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund