Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Operera ut pacemaker

Hej!
Jag är en kvinna på 37år som haft pacemaker i 12år. Jag fick tyvärr en tromb i armen och ingen medicin löste upp den då den sitter vid en elektrod. Nu skall vi under v.8 operera ut pacemakern. Jag undrar hur det går till? Snittar man där pacemakern sitter bara eller måste man gå in på flera ställen? Blir det ett större ingångshål än när pacemakern sattes in. Och vilka är de vanligaste komplikationerna. Hur länge blir man sjukskriven om man ens blir det? De har även diskuterat att ta bort ett bröstben på mig (det övre revbenet) då jag har förträngningar så cirkulationen berörs. Hur går det till? Vart går de in "öppnar upp"och hur stort blir ärret? Hur lång tid tar det innan man kan gå tillbaka till jobbet?

Tack på förhand!
Marie

Hej!
För att få mer specifikt svar bör du fråga den läkare som skall utföra ingreppet. Det vanligaste sättet att operera ut ett pacemakersystem är att göra ett snitt vid själva pacemakern, lossa pacemakern från elektroderna och sedan dra ut elektroderna genom att föra in särskilda "ståltrådar" som greppar tag inuti elektroderna så att de är lättare att dra ut. De flesta elektroder har växt fast i kärlväggen och hjärtat och man måste då skära loss elektroderna genom att trä över en särskilt konstruerad skida över elektroden i hela dess längd. Skidan lossar elektroden från kärlväggen, antingen mekaniskt eller med hjälp av elektricitet eller laser i spetsen på skidan.
Det är relativt få komplikationer vid dessa ingrepp. Det som kan hända är att det går hål på kärlet eller hjärtat när man skär loss elektroden. Det kan då uppstå blödningar som kräver att man öppnar bröstkorgen för att kunna sy igen "hålet". Det är dock väldigt ovanligt. I de flesta fall går ingreppet komplikationsfritt och du behöver inte vara sjukskriven efteråt. Sjukskrivning kan bli aktuellt om du måste vara utan pacemaker efter ingreppet, eller om du har ett fysiskt krävande jobb.

Ingreppet att ta bort ett revben vet jag för lite om för att kunna ge ett bra svar. Hör med den läkare som har remitterat dig, eller den läkare som skall utföra ingreppet.

Lycka till!
Torbjörn