Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ont vid ansträngning

Hej och tack för en bra sida.
Jag har ICD sen tre år p g av hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati. På senare tid har jag ont i käken, tänderna och hakan vid ansträngning som snabba promenader och trappgång. Kärlen var fina vid röntgen för två år sen. Ska jag oroa mig?

Hej! Roligt att du gillar vår sida. Du bör kontakta din kardiolog och berätta om dina symtom. Vid hypertrof kardiomyopati kan bröstsmärta bero på att den förtjockade hjärtmuskeln har större syrebehov än ett normaltstort hjärta vid ansträngning. Det kan också bero på att den förtjockade hjärtmuskeln gör att hjärtmuskeln får svårt att pumpa ut blodet i kroppspulsådern vid ansträngning. Detta kan kontrolleras med ett ultraljud och/eller med ett arbetsprov. Om dina besvär beror på något av ovanstående kan det kanske förbättras med en medicinjustering eller en omprogrammering av ICD:n.

Hälsningar: Torbjörn