Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Omotiverad att träna

Jag fick ICD för två år sen och för 8 månader sen blev jag opererad för Hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati. Innan tränade jag minst tre ggr i veckan, men nu kan jag inte få min kropp att ta i på gymet längre. Har ingen kondition alls, och har t o m svårt att gå i trappor som förr. Hur ska jag tackla detta? Har Seloken 100x1, och misstänker att detta är boven? Känner mig alltid trött och tung. Vad kan jag göra för att hålla mig i form?
Vill tacka för en superbra sida.MVH Blekinge.

Hej

Du har nog rätt i att det kan vara Selokenen som gör att du har en trög frekvensuppgång av din puls vid aktivitet. Vet du om din ICD har en eller två elektroder kopplad till hjärtat? Har den två st så kan man nämligen aktiverar en sensor i din ICD som hjälper dig att få upp din puls vid aktivitet. Har du bara en elektrod så hjälper det inte att aktivera denna pga ditt hjärta då går i otakt av denna funktion om du normalt har en sinusrytm. Ta kontakt med din ICD mottagning och berätta om ditt problem så kan de titta med hjälp av diagnostiken som finns i din ICD om du har en klen frekvens uppgång eller ej och där efter ta ställning till ev programmerings ändring. Tyvärr behöver du din Seloken för att stärka och underlätta för ditt hjärta.

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemaker/ICD sköterska