Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Om svetsning med MIG-svets och elektromagnetiska fält

Hej
Jag har frågat tidigare om svetsning med Mig-svets och fått ett bra och trevligt formulerat svar om att helst avstå då de elektromgnetiska fälten är så pass starka att pacemakern kan bli "lurad".

Förvisso handlar det i mitt fall om hobbyverksamhet men det är förenat med rätt så mycket bekymmer med att anlita någon annan för ett litet enkelt jobb då och då.
Frågan: Kan man skärma av pacemakern med någon slags skyddsutrustning?

Svetsning och pacemaker,Hej,

Elektrisk svetsning är inte lämpligt för pacemaker-bärare det känner många till pga av starka EMI-signaler som stör pacemakerfunktionen. Exakt hur de elektromagnetiska (EMI) fälten finns kring svetsaggregat vet jag inte men maskinen som alstrar strömmen bör stå långt bort från svetsaren. Frågan är hur mycket som passerar mellan armarna och fångas upp av elektroden och pacemakern?
Har Du maskinen så långt ifrån Dig som möjligt och Du har en bra isoleringshandske och en annan person kanske kan hålla lodet, så kan det gå bra, men jag kan inte garantera det. Är Du mycket pacemaker-beroende skulle jag nog avstå men har Du oftast bra rytm är riskerna inte så stora.
Kan Du återkomma med vilken pacemakermodell och fabrikat Du har så skall jag kolla med respektive firma.

MVH

Thomas Fåhraeus

LUND

Läs mer i lexikon: 
EMI