Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Om man har hjärtsvikt och hjärtdyssynkroni och inte är aktuell för en biventrikulär Pacemaker försämras hjärtsvikten fortare utan CRT än med?MVH Petra

Om man har hjärtsvikt och hjärtdyssynkroni och inte är aktuell för en biventrikulär Pacemaker försämras hjärtsvikten fortare utan CRT än med?MVH Petra

Hej Petra,

Kanske för 20 år sedan upptäckte man att enstaka patienter utvecklade hjärtsvikt när höger kammare stimulerades väldigt mycket. Förmodligen har många av dessa patienter redan någon form av hjärtsjukdom. Hjärtdyssynkroni har många människor som har sk grenblock vilket medför att ena kammaren kontraherar före den andra.En vanlig pacemaker stimulerar på samma sätt, dvs höger kammare först.

Har du eller någon anhörig tendens till hjärtsvikt och har ett "vanligt" pacemakersystem, så kan man programmera pacemakern att stimulera höger kammare så lite som möjligt t ex genom att fördröja överledningen mellan förmak och kammare. Den naturliga impulsen kan få tid att gå ner i AV-noden och aktivera bägge kamrarna samtidigt.
Har man sk total-block konstant (AV-block III) så går det inte utan pacing av kammaren måste ske hela tiden som du förstår.

Genom att följa hjärtsviktspatienter regelbundet med EKO, dvs ultraljud samt lyssna till deras symptom, kan man i god tid planera för en sk tredje elektrod över till vänster kammare dvs biventrikulär pacing.

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred