Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Öm "böld".

Min, i övrigt, anmärkningsvärt pigga mamma född -24 fick en ny pacemaker inopererad den 2 maj i år. Den gamla var från 2001 och har aldrig medfört några som helst problem. Men sedan den nya opererades in har hon haft enorma smärtor, dels kring operationsstället, men också under armarna och runt bröstet. Svullnaden har gått ner något nu med hon har en öm "böld", stor som en knytnäve och känner sig svag. Vid ett tillfälle har det tappats på blod och vatten. Jag uppfattar det som att hon har fått en infektion, eller är det normalt med en sådan svullnad. Tidigare satt pacemaken längre ner på henne. Finns det flera "lämpliga" platser i kroppen för en pacemaker?

Hej

Troligtvist har din mamma råkat ut för en blödning i dosfickan och av detta fått en infektion. Går inte svullnaden ner så bör hon kontakta sjukhuset igen för det kan finnas risk för att det antibiotika ,som jag hoppas hon har fått, inte tar de bakterier hon har fått i såret och behöver ett annat.
Att ha en liten svullnad är normalt pga kroppen kapslar in dosan i bindväv.

Att placera dosan på något annat ställe kan vara svårt pga elektroderna sitter på den sidan. Förr i tiden satte man pacemakern i buken pga dess storlek men sedan ca 20 år tillbaka så lägger man den till 98% på vänster sida vid nyckelbenet men ibland även på höger sida vid problem att inte kunna andvända de blodkärlen som finns på den vänstra sidan eller vid infektion.

Om din mors smärta och svullnad fortsätter så tycker jag att det är bra att kontakta hennes pacemakermottagning igen och om hon skulle få hög feber att söka akut.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska