Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

om en 17 åring har en puls runt 40-50 handlar det då om "låg puls"

om en 17 åring har en puls runt 40-50 handlar det då om "låg puls"

Hej,

På senare tid har det varit många frågor om hur låg pulsen får vara. Går den under 50 slag/minut talar man om bradykardi dvs för långsam puls.

I sömn under natten kan pulsen gå ner under 40 hos unga friska människor.

Går pulsen ned mot 40 under dagen bör man göra en hjärtundersökning. Man kan själv testa om pulsen går upp om man joggar eller springer upp för trappor. Om pulsen då endast stiger måttligt och man blir fort trött och andfådd bör man också undersökas av helst en hjärtläkare.

Men många människor mår utmärkt med lägre puls än normalt och någon behandling är inte aktuell.

En svår fråga för oss pacemakerläkare är om en patient med en vilopuls kring 40- 45 och som har lindriga besvär som trötthet (nästan alla vuxna människor klagar på trötthet hos doktorn), fryser lätt, dålig kondition mm. har kanske vant sig vid den långsamma rytmen. Skall man se om patienten blir bättre med pacemaker eller ej?
Ofta blir de piggare men ibland märks ingen skillnad.

Vid mer dramatiska symptom som svimning, kraftig yrsel i samband med långsam puls är det lätt att föreslå pacemaker.

Så om det inte är gjort föreslår jag en EKG undersökning samt ev arbetsprov med EKG. Vid symptom kan man även göra bandspelar-EKG.

MVH

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund

Läs mer i lexikon: 
Bradykardi
Läs mer om ämnet: 
Hur ställs diagnosen