Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

oklara arytmier

Efter ett par lugnvensablationer,ingen förbättring utan jag kände mig nästan sämre än innan, så gjordes en His-ablation.Arytmierna fortsatte dvs jag kände fortfarande av förmaksflimret, fast jag inte borde göra det enligt vad som sades till mig innan His-abl. Nu tillkom även fladder och något som betecknades som EAT.För ca 3 månader sedan abladerades fladdret, men det är inte helt borta. Dessutom har jag arytmier,hjärtklappning, som pacemakern inte registrerar.Den kan se förmaksflimmer och fladder - episoder, men inte denna hjärtklappning, som kan vara i flera dagars tid och som gör mig helt utmattad,yrslig och jag vill bara sova. Lite då och då, kanske 2-3 dagar i veckan mår jag bra, känner inget av hjärtat och sedan sätter hjätklappningen in igen och jag känner mig väldigt sjuk. Detta tar så mycket på mina krafter. Jag lider av långvarig stress pga av alla arytmier, som aldrig tar slut och har fått utmattningssyndrom. Nu till min fråga: varför syns inte dessa arytmier (hjärtklappningar) i avläsningen av pacemakern? Finns det någon annan apparatur, som kan avläsa dem så att man vet vilken typ av hjärtklappningar de är? Kan pacemakern vara felinställd och vara orsaken till hjärtklappningen.? Hjärtklappningen håller i sig nästan konstant med kortare (10-15 min.)eller längre (1-2 t.) avbrott hela dygnet.Vad är detta och vad kan man göra? jag orkar snart inte mer. Tacksam för svar. Mvh Sini Meri

Hej Siri

Förstår att det känns hopplöst med att du fortfarande känner av din hjärtklappning.Har du någon gång lyckats räkna din puls på handleden när du upplever din hjärtklappning? Om du inte känner någon snabb puls just då så kan det vara att du fortfarande känner av skillnaden med normalpuls och förmaksfladder/flimmer och således inget fel på pacemakern. Trots att du gjort Hisablation så kan en del fortfarnde uppleva detta obehag trots behnadling.
Det kan också vara så att pacemakern ibland "följer med" ditt förmaksflimmer/fladder pga det känner av flimmer/fladdervågorna för dåligt och då "triggar" på denna rytm. Detta går att programera bort om det är det felet. Sedan kan man med vissa pacemakermodeller ställa in diagnostiken på att lagra lite lägre frekvenser under en kortare tid ( det drar en hel del batteri att ha den funktionen på) och genom det ev fånga på ett EKG vad du upplever som hjärtklappning. Du får kontakta din pacemakermottagning för att få hjälp med att se vad det är du känner.

Lycka till

MVH
Maria Hesselstrand
pacemakersköterska