Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

"Ofarliga" multifokala extrasystolier i bigemeni och trigemeni. Orolig kille!!!

Hej och tack för en mycket informativ sida!

Jag är en kille på 30 år (lite överviktig, icke rökare, har druckit lite i överkant de senaste åren) som har blivit diagnoserad med "ofarliga" ventrikulära extraslag sedan 1 1/2 år tillbaka (hösten 2010). Jag vaknade en morgon med ett konstant hoppande i bröstet och beslöt mig att besöka en akutmottagning. Efter detta blev jag inlagd under observation på ett scope där de såg ventrikulära extrasystolier utan tecken på ischemi. Jag tog en 24 timmars holter och den visade 2500 multifokala extraslag, en del bigeminy och trigeminy och kopplade, samt idioventrikulär rytm. Kardiologen ville utreda vidare då han såg att de flesta hade RBBB, alltså från vänstra kammare. Dem gjorde ultraljud som visar normal pumpfuktion (EF 60%) och normal anatomi. Gjorde också ett arbets EKG som var normalt. Jag fick lägsta dosen av Seloken (25mg) x 2 per dag. Detta drog ner mina extrasystolier från 2500 till 200 vid nästa holter analys. Jag fick däremot en otrolig trötthet som sideffekt.

Jag har sedan dess varit mycket plågad av dessa hjärtproblem, jag har fått sluta mitt jobb och mitt äktenskap tar stryk. Livet är helt enkelt inte detsamma längre.

Innan denna episod så hade jag haft enstaka episoder av extraslag och även ett anfall med vad som troligen var förmaksflimmer år 2009. Jag lider av panikångest sedan 2003 men har kommit hyfsat till bukt med den nu genom KBT. Jag har alltid relaterat min ångest och panik till hjärtat så jag var redan i kontakt med en kardiolog på den tiden (2003) och blev redan då ordentligt utredd. Jag har genom åren gjort totalt 10-15 vanliga EKG, 4 arbetsprov (men 3 av dem var innan 2007) 3 ultraljud, och 3 24t holter monitorer. Allt med normala resultat förutom den ectopiska aktivitet som nämnt.

Trots all denna utredning och alla normala resultat så lider jag dagligen av dessa hjärtstörningar.

Om jag sitter still på en stol eller ligger till sängs så är det oftast mindre extraslag, däremot om jag går upp och går i moderat tempo eller gör moderata arbetsuppgifter så börjar dem direkt (det var lite därför det inte gick att arbeta till slut, jobbade som restaurangchef). Och ibland kan det vara tvärtom. Ingen logik, dock oftast ingenting vid stilla läge.

Går jag däremot upp för ett par trappor och pulsen kommer upp i 160 så verkar dem försvinna för att sedan återgå vid lägre puls igen. Om jag går i moderat tempo på rullband på gymmet med puls runt 115-130 så kan det fortfarande hålla på ibland, men inte alltid. Det kommer ofta en hel del mer extraslag när jag har tränat färdigt ofta i ett par timmar efteråt.
Känner mig ofta yr och trött, ofta vid moderat aktivitet. Ibland yr när jag ställer mig upp från viloläge.
Jag behöver verkligen dina råd och din hjälp, hade verkligen uppskattat den. Nedan följer några frågor:

1) Tycker du att jag skall vidare utreda mina symptom? Isåfall hur och med
vilka tester, MR? Angiografi? Själv känner jag att någonting är fel, det säger min instinkt.

2) Jag är orolig för plötslig hjärtdöd och känner till ett par av de studier som gjorts där extrasystolier visade säg vara betydelsefulla i att förespå plötslig hjärtdöd. Vad är din åsikt om detta?

3) Jag har prövat Magnesium som tillskott men har inte sett någon dramatisk förbättring. Finns det andra tillskott eller andra former av Magnesium som kan hjälpa att minska mängden extrasystolier?

4) Finns det någon betydelse om extraslagen kommer från höger eller vänster kammare? Kardiologen verkade bekymrad då han såg extraslag med höger grenblock.

5) Känner ofta vibrationer vid hjärtspetsen i samband med extraslag, speciellt när jag gått snabbt för att sedan stanna. Kan du finna någon förklaring till denna känsla?

6) Får som sagt oftast dessa extraslag vid moderat fysisk aktivitet och nästan aldrig i vila, detta har jag hört kan tyda på patologi. Hur skall jag reda ut detta vidare? Alla läkare skyller på det sympatiska nervsystemet.

7) Har haft problem med min mage i många år (har tidigare fått diagnosesn GERD utan gastroskopi) men har varit extra plågad under de senaste året. Mycket uppblåst efter måltid, gas åt båda hållen, ont i magmun och oregelbunden avföring. Känner att det finns en koppling då jag ofta får mer extraslag i samband med magoroligheter. Kan du förklara om det finns en koppling och i såfall hur?

8) Jag har haft ett par veckor vid helt utspridda tillfällen då dessa extraslag försvunnit helt. Jag har aldrig hittat en trigger och är otroligt frustrerad över detta. Men om de har försvunnit helt i perioder, tyder det på att dem inte är patologiskt betydelsefulla?

Jag hade verkligen uppskattat att få svar på dessa frågor när du får tid. Tack igen för en mycket bra sida.

Mvh,

Anders

Hej Anders,

Tack för att du tycker sidan är informativ.Vi försöker hålla uppe en viss standard även om många frågor har en väldigt tunn beskrivning av själva problemet.

Så till dina problem. Jag hoppar över statistik mm, jag tror du kan väldigt mycket om dina VES.I 20 års tid har man betraktat VES (venrikulära extraslag) i ett friskt hjärta som något naturligt. Några patienter fick medicinsk behandling men man fann att dessa mediciner ibland kunde utlösa ventrikulära takykardier.Betablockare tålde du inte. Jag börjar med att besvara dina frågor:

1 :Du har gjort flera ultraljud som är en mycket informativ undersökning.En välutbildad undersökare kan se väldigt mycket vid en sådan undersökning.Är ultraljudet normalt tror jag inte MR ger någon mer information. Kranskärlsröntgen (angiografi) är tveksamt i din låga ålder. Du har dessutom haft VES under många år. Har man väldigt mycket VES så bör man årligen kontrollera vänster kammares tjocklek. Ökar den tar ditt hjärta stryk av alla VES och man får då överväga en mer aggressiv behandling.

2. Plötslig hjärtdöd är klart att du är orolig för. Patienter med VES som uppstår från höger kammares utflödesdel eller från en missbildning av höger kammare( högerkammardysplasi) har en något sämre prognos tyvärr. Dessa patienter brukar profylaktiskt få en defibrillator, en ICD inlagd om de börjar få ventrikulära takykardier.

3. Det tror jag inte men lågt magnesiumvärde skall du helst inte ha.

4. Som jag skrev ovan så är man nog mer bekymrad om dina extraslag kommer från höger kammare.

5. Svårt att förklara detta symtom.Känner du dem med handen eller känns det inuti kroppen?
Man kan få små, fina ryckningar i bröstkorgsmuskulaturen (fascikullationer) och tror då att det är från hjärtat. Kollar man pulsen så är den normal.

6. Det är välkänt att både SVES och VES brukar minska och ibland försvinna vid ökad fysisk aktivitet. Det är väl närmast ett gott tecken som du inte behöver "reda ut",som du skriver.

7. Det är också välkänt att mycket gaser i mage och tarm påverkar hjärtat och orsakar extraslag.Gaserna beror kanske på att du sväljer ned mycket luft vilket är vanligt om man har en nervös kanske orolig läggning.

8. Det kan jag hålla med om att det är ett "gott tecken". Det är ju så också med återkommande arytmier att vissa patienter kan bli arytmifria långa tider och så kommer hjärtklappningarna tillbaka.Ingen vet varför. Hormonbalans? Elektrolytbalans? Stress? Koffein och även alkohol kan utlösa både extraslag och arytmier.

Ja, Anders dessa svar hjälper dig inte så mycket. Om du inte gjort det tidigare bör du undersökas av en elektrofysiolog dvs en hjärtläkare som gör invasiva undersökningar genom att föra in elektriska tunna sladdar i hjärtat och kan då få mycket information om hur arytmikänslig du är och om man kan ta bort dina extraslag med ablationsteknik. Man spårar området i hjärtat där extraslagen kommer ifrån och kan med en speciell kateter eller elektrod förstör man detta område så att extraslagen inte uppkommer igen.Ablationsteknik användes vid många olika arytmier och den utförs vid universitetssjukhusen främst men även på privatkliniker i bl a Stockholm. Jag vet att man behandlar svåra VES fall i England med ablation ofta med bra resultat. Din livskvalitet är inte så bra nu längre så jag tycker det vore bra med en diskussion för dig med en elektrofysiolog som din läkare kan remittera dig till.
Lycka till nu, kanske kan en ablation hjälpa dig!Du kan läsa mer om detta på sökorden :" ventricular extrabeats ablation " på Googles och några artiklar är översatta till svenska.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund