Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Obehagliga extraslag

Har väl varit lite hypokondrisk den senaste tiden och för ett år sedan ungefär började detta med extraslag, eller jag tror att det är det men vet inte säkert.
Kan uppkomma när som helst på dagen men ofta när jag promenerar, ibland när jag hostar till och ibland bara när jag tittar på tv, går i trappor eller böjer mig framåt och inte alls är orolig. Jag har tagit prover och EKG, dock ingen arbets eller 24 timmarsmätning, flera gånger, inget konstigt. Det känns ofta som så att det svindlar till inifrån magen och känns ända upp i halsen, man måste liksom svälja och så blir man liksom lite svag.
Några gånger har jag haft som attacker på kanske en halvtimme då det liksom åker upp och ner i kroppen och det känns som jag ska försvinna och jAG får värsta dödsångesten. Det är som blodtrycket åker berg och dalbana eller att hjärtat slår extraslag gång på gång och inte kan sluta och jag blir oerhört stressad. Svårt att förklara.
När jag haft såna attacker blir jag ofta sjukskriven dagen efter och känner mig helt slut. Tror också att det går att framkalla och ju mer man tänker på det och ju mer stressad man blir av det ju oftare kommer det.
Min största rädsla nu med detta är att jag tror att om något är fel på mitt hjärta kommer det att balla ur på förlossningen för det är ju en himla ansträngning och då kommer jag att dö. Jag vet att det låter knäppt men jag tänker så, men vågar inte prata med någon om det. Har också alltid haft lågt blodtryck så där i mellan kan jag få någon attack när det känns som jag ska svimma så jag måste sätta huvudet mellan benen.
Tror du detta är farligt? Behöver jag gå till doktorn igen?
Exempel: I går fick jag först blodtrycksfall eller extraslag vid 10 då jag åkte madrass med barnen på jobbet, sedan strax efter maten mellan kl 12,30 och 12,45 hade jag en 5st extraslag men sen var allt lugnt resten av dagen. Har alltid något extraslag per dag.
Lider även av krånglig mage och reflux sedan jag var liten.

Hej,

Problem med extraslag är utan tvekan den vanligaste frågan vi får på detta frågeforum. Du kanske har tittat lite på hur vi svarat andra patienter med ungefär samma problem som du har.Din stress frigör adrenalin som kan öka på extraslagen hos somliga.

Om det inte finns någon sjukhistoria på hjärtsjukdom så brukar läkare inte utreda dem mera utan förklarar ofta att det är helt normalt förekommande.Detta även om patienten har uttalade besvär. På din beskrivning låter lite som vad som kallas för att du har en hjärtneuros, ett tillstånd då man är extremt fokuserad på hjärtat med ångest, panik, nervositet, stress mm.

Det är inte helt lätt att säga till dig att dina extraslag är säkert helt normalt förekommande och du kommer inte att dö vid förlossningen. Du kommer att fortsätta att oroa dig, men mitt råd är titta på andra patienter som skrivit till oss som vi svarat angående extraslag.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund