Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Normal inställning av pacemaker

När brukar normalt pacemakern gå igång. Vad är normalt utgångs inställningen efter att man fått pacemakern in opererad? På vilken hjärtfrekvens går den igång?

Hej,

Har du väldigt låg egen aktivitet t ex omkring 40 slag/minut, så går pacemakern hela tiden.
Har du totalt AV- block stimulerar pacemakern också hela tiden. Programmeras den lägre frekvensen till 60 eller 70 impulser/ minut skall pulsen inte gå under denna frekvens om man inte gjort någon specialprogrammering (hysteres). Många pacemakertsystem (DDDR) styrs av sinusknutan precis som hos ett friskt hjärta dvs pulsen kan variera mellan t ex 50 upp till t ex 150 impulser/ minut.

Är sinusnoden sjuk så aktiveras oftast pacemakerns sensor och höjer pulsen vid fysisk aktivitet, som du kan läsa om under rubriken "fördjupningar".

Ofta kan man själv be att få de pacemakerfrekvenser man trivs bäst med!

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred