Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Nervsmärtor av dosan?

Jag är en kvinna på 46 år som fick en icd inop för 2 år sedan, pga Kardiomypati och Hjärtsvikt. Ända sedan jag fick den isatt så har jag fått suspekta "hugg" i sidan av bröstet men även mitt i. I bland har det kännts som att det hugger i själva hjärtat och att hjärtat tickat på lite extra. Detta skede enbart bara någon enstaka gång i början och jag kunde efter ett tag komma i gång med lite styrketräning och utföra de flesta rorelser. Det senaste året har det eskalerat till och från det kommer oftast på em kvällar och speciellt om jag har varit mkt i rörelse. Det kan komma om jag sitter helt still, men oftast kommer det när jag sitter lite ihopsjunken eller böjer mig framåt, men även om jag sträcker vänsterarmen uppåt. Det gör jätteont och hämmar mig mycket. Enligt min hjärtläkare så kommer det inte från hjärtat. Jag har talat med en sjukgymnast om mitt bekymmer och hans teori var att ljust vid den platsen som jag har min dosa så finns det nervknutor, det är ävan min egen teori, jag har även återkommande domningar i högerarmen, vilket enligt sjukgymnasten kan kommaav att dosan sitter och trycker. Jag har har inget underhudsfett på bröstet och man satte dosan under bröstmuskeln efter eget önskemål. Jag har tidigare fått behandling för om det skulle vara någon inflammation i muskelfästena, men utan resultat. Detta börjar bli väldigt påfrestande och hämmar mig ordentligt, vågar inte göra vissa aktiviteter och rörelser pga av detta. Kanske är det läge för en flytt av dosan till ett annat läge? om så skulle vara fallet så borde väl min läkare känna till något liknande fall? Finnsdet fler här som har liknande erfarenheter/ problem?

Hej,

Vi har ibland enstaka fall där patienten har en väldig smärta i eller kring dosfickan. Vi opererar en del fall och "bränner" lite i området med en sk elektrisk pincett för att förstöra ev. känselnerver som ligger an mot pacemakern.Några patienter blir faktiskt smärtfria.
Hjärtat har ju inte några smärtnerver som du vet och du oroar dig väl inte för det. Ligger din ICD under bröstmuskeln och du är mycket mager kan det vara så att den irriterar nerver t ex kring revbenen när ICDn rör sig.
Eftersom detta är mycket invalidiserande tycker jag att du skall diskutera detta med någon pacemakerkirurg och diskutera ett ev ingrepp. Man kan faktiskt flytta ICDn lite även under muskeln. Annars kan ni diskutera att lägga ICDn under huden enbart. Du skall absolut inte ha dessa smärtor och jag hoppas dina läkare kan hjälpa dig ev med ett kirurgiskt ingrepp. Lycka till.

Mvh
Thomas Fåhraeus