Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Nedstämdhet efter inoperarad ICD.

Min man, 53 år har precis fått en ICD inoperarad. Hade en hjärtinfarkt och blev triple by-pass opererad 2009, har sedan dess mått jättebra och har ej "känts hjärtsjuk". Idc´n har han nu fått pga arytmier. Vi är båda lite "chockade " över detta. Vänjer man sig? Och hur länge kommer rädslan får att få en el-chock, behövlig eller falsk sitta i?

Hej

Det är inte ovanligt att man upplever rädsla och ångest efter ha fått en ICD. Ofta blir man mycket medveten om sitt hjärta och naturligtvist orolig över det man känner från hjärtat ex ett extraslag eller någon hjärtklappning som man tror att ICD ska göra något åt. Jag hoppas att ni kan få hjälp med att få prata med någon så att din man kan känna sig trygg med sin ICD. I Lund har vi en kurator och psykolog kopplad till vår mottagning som stöd och hjälp för att kunna fortsätta leva normalt med hjälp av KBT, kognitivbeteende terapi. Jag vet att andra sjukhus i Sverige också har denna hjälp så kontakta er mottagning och be om samtal med läkare som sedan ev kan hjälpa er till rätt person.

Risken för felchocker har också blivit betydligt mindre och nu för tiden är inställningen på ICD betydligt bättre än tidigare pga det finns mycket erfarenhet på hur man ställer in dom för att minska risken för felchocker. ICD har också en pacemaker som har en antitackybrytande funktion,ATP som alltid försöker ett antal gånger med att bryta hjärtrusningen innan den går in med en chock. Denna stimulering känner man inte av. Chocken kommer alltså i sista hand.

Hoppas denna lilla information kan ge lite lugnade besked till din man.
Lycka till
Maria Pacemaker/ICDsköterska