Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

När man har förmakflimmer och pacemaker och samtidigt läckage på mitralisklaffen kan det bli aktuelt med plastikoperation av denna. Min fråga är hur operationen går till. Är det titthål eller öppen operation? Birgitta

När man har förmakflimmer och pacemaker och samtidigt läckage på mitralisklaffen kan det bli aktuelt med plastikoperation av denna. Min fråga är hur operationen går till. Är det titthål eller öppen operation?
Birgitta

Hej Birgitta,

Titthålskirurgi in i hjärtat finns inte ännu vad jag vet. För att byta mitralisklaffen måste man öppna bröstkorgen och en liten del av hjärtat. Pacemakern stör inte då den ligger i högerhjärtat och klaffen är på vänster sida.

Klaffoperationer är ett rutiningrepp idag och skall Du opereras tror jag inte att Du behöver vara orolig. Du får naturligtvis mer information innan ev operation.

MVH

Thomas Fåhraeus
PacePuls
Lund