Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

När någon får en chock

Min pappa har en ICD inopererad och den har slagit till två gånger tidigare. Vid senaste tillfället såg vi att något inte stämde för han stirrade rakt ut, sen föll han ihop och inte förrän efter vad som kändes som en evighet slog ICD in så att hans kropp skakade till och han vaknade. Vad är det som sker, har han svimmat? och ger ICD:n först små impulser tills den märker att inget händer och den ger en kraftigare?

Hej

Jag hoppas att din pappa har varit inne på kontroll och avläsning av sin ICD. Man kan ställa in ICD på många olika sätt och ibland måste man justera så att inställningen passar just din pappas rytm/hjärtrusning. Oftast andvänder man högsta energi på chockerna men ICD är också inställd till att försöka bryta hjärtrusningen genom pacemaker stimulering. Det är möjligt att din pappa behöver ändra inställningen på dessa impulser så att den hjälper honom fortare och effektivare.

Ta kontakt med hans ICD mottagning så att ni kan få ett korrekt svar på det ni är oroliga över.

Lycka till
Maria
Pacemaker/ICD sjuksköterska

Läs mer i lexikon: 
ICD