Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Myocardial bridging,

Hej! Kvinna 60 år. Jag fick problem med hjärtat för 2 år sedan, och fick då betablockerare. För ett år sedan fick jag så ont när jag ansträngde mig att jag fick spray,Glytrin, som hjälpte ett tag. Sedan kom ett kraftigt anfall en natt och en kranskärlsundersökning visade ett medfött hjärtfel, myocardial bridging. Då fick jag en annan medicin en kalciumantagonist. Jag blev lite bättre efter 4 veckor, men nu vet jag inte vad jag ska göra. Varje dag får jag anfall och får lägga mig med vänster arm uppåt, så måste jag alltid sova för att inte ha ont. Jag har så ont i vänster nacke och upp mot örat. Jag blev återsänd från kardiologen till min distriktsläkare som inte tycks veta vad det är för sjukdom. Det blir värre och värre och jag har nu fått svår huvudvärk också. Tacksam för svar!

Hej Walfrida!

För det första måste man ta reda på om din smärta verkligen kommer från hjärtat och om smärtan i så fall har samband med din "myocardial bridging". Jag tycker att dina besvär låter lite atypiska för att komma från hjärtat. Myocardial bridging är man född med och får man smärta av detta brukar det oftast komma vid ansträngning. Huvudvärk brukar heller inte associeras med "myocardial bridging".

Jag tycker att du skall höra med din distriktsläkare om din smärta kan ha annat ursprung än ditt hjärta. Om smärtan ändå verkar komma från hjärtat bör remiss skrivas till det sjukhus där du gjorde din kranskärlsröntgen.
Om dina besvär förvärras och du har ihållande bröstsmärtor nattetid bör du söka akut.

Hälsningar: Torbjörn