Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur mycket spelar en ICD in?

Hej. Det är så att jag fick en stöt av min ICD i somras och läkarna kunde då se att ICD:n hade gjort rätt när den slog till. Senare i november samma år upplevde jag samma känsla som innan jag fick en stöt av min ICD, och jag var då säker på att jag skulle få en till stöt. Jag satte mig dock ner och tog det lugnt för att hjärtat skulle få varva ner och jag fick aldrig någon stöt. (Innan stöten i somras fick jag panik när jag kände att ICD:n gjorde någonting och sprang i full fart ut till min man som var ute på gården och mitt ute på trappen slog ICD:n till). I alla fall så ringde jag mottagningen och fick läsa av min ICD:n hemifrån efter "incidenten" i november och då sa dem att dem inte kunde se någonting ovanligt alls.

Nu undrar jag då om ICD:n spelar in allt eller bara när den gått in och hjälpt till? Jag kände mig verkligen 100% säker på att jag skulle få en stöt igen, det var samma "varningstecken" som jag kände av ICD:n innan förra stöten. Eller inbillade jag mig bara känslan på grund av min oro för att få en till stöt?

Hej,

En modern ICD registrerar väldigt mycket diagnostisk data med bl a ett EKG från hjärtats insida. Med sin stora minneskapacitet kan EKG't lagras och man kan titta tillbaka på vad som hänt vid vissa tider, då patienten har symptom. Tack vare detta kan man se om ICD'n fungerar adekvat.

I ditt fall vet jag inte, om du känner hjärtklappningen börja och väntar då på att få en shock eller stöt, som du skriver. Överstiger pulsen insatt maxfrekvens börjar ICD'n ladda sin kondensator för att inom några sekunder avge shocken. Det sista den gör, innan shocken, är att kolla om hjärtat fortfarande slår fort. Om så inte är fallet, avger den ingen shock och skonar patienten från en onödig stöt.

Det kan också vara så att du har ett skonsamt sk brytprogram inprogrammerat i ICD'n som bryter en regelbunden hjärtklappning. Ofta går det bra, men råkar det bli kammarflimmer så behövs en elshock.

Visar EKG'et ingenting konstigt så vet jag inte riktigt vad du känner.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund