Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

MR med pacemaker

Hej! Jag har tidigare frågat om detta och fått svaret att det inte går att göra en MR om man har pacemaker. Har kontaktat pacemakerenheten i Lund som svarade att det går att göra bara en kardiolog är med vid röntgen. Frågade också om ett byte till en PM som tål MR men då elektroderna också måste bytas gick det inte, dessa bytes bara i livshotande fall. Jag har stora problem med ländryggen som blivit opererad en gång tidigare. Problemen har återkommit för ett par år sedan och är nu så svåra att det blivit en plåga att stå, sitta och ligga, det enda som går något sånär är att gå. Det har gjorts en skiktröntgen som inte gav ortopeden de svar han ville ha, en MR är enligt honom det enda som kan ge besked om skadan i ryggen. Pacemaker=ingen MR vilket gör att jag har hamnat i ett ekorrhjul utan utgång. Det måste väl ändå finnas fler som har liknade problem som jag och lever med smärtan och känslan av att ingen tar tag i detta. Det borde också finnas en hel del som fått hjälp med sina besvär. Har provat sjukgymnaster och kiropraktor utan framgång. Livet verkar ha tagit slut i och med dessa besked.
Mvh/L-G Malm

Hej

Förstår att det känns som hopplöst med att inte kunna få rätt hjälp. Som vi tidigare har informerat om så finns det vissa risker med att göra MR med pacemaker. Vi har i Lund gjort MR undersökningar trots att patienten inte har haft en MR säkert system . Indikationen för att göra undersökningen måste vara större än risken man tar. Även MR personalen protesterar ofta om man har en pacemaker pga riskerna. Du får be din ortopedläkare att kontakta din pacemakerläkare/kardiolog för konsultation om han anser att MR är det bästa för dig. Det är också viktigt att veta hur ditt hjärat går utan pacemakerstimulering osv

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.