Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Motion hjärtträning

Hej! Tränar bl a på en motionscykel för att ta ner stresshormoner i kroppen. Har noterat att min puls på pulsbandet över hjärtat ofta ligger på hälften av det värde som cykelns mätare anger som mäts på örat. Jag har AV block ll. Det kanske är 20% av tiden som AV blocket stör. Är detta något som jag ska ta hänsyn till i min träning?

Hej,
Jag vet inte om du har pacemaker eller ej för ditt AV block. Om du har det brukar elektriska pulsmätare visa fel frekvensvärden.

Det finns tre olika typer av AV- block II. De kallas Wenchebach-block och Mobitz typ- 2 block, där enstaka slag faller bort, pulsen känns hackig, samt 2:1 block då man tappar vart annat slag, pulsen halveras.Om du får 2:1 block så tappar du nog orken ganska mycket.

Beträffande de olika mätvärden du beskriver så räknar pulsmätare på olika sätt; många tar ett medeltal av t.ex 5 slag i rad, andra kanske visar frekvensen kanske slag för slag.
Det bästa är om du lär dig känna pulsen bra på handleden och kolla mätvärdena, så får du en uppfattning om vilken mätare som är bäst.

Hur känner du när blocket "stör"? Symptom på AV- block är ofta en pacemakerindikation. Mobitz typ 2 och 2:1 block är en klar pacemakerindikation då risk finns för totalt block AV- block III. Prata med din läkare.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund