Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Mistralis prolaps?

Jag har en dotter som är 22 år, hon kände sig seg och trött, men nu är det bättre.Hon får hjärtklappningsattacker kring ägglossning och fram till mens.
Läkaren hörde blåsljud och vi fick remiss till ultraljud, där sågs ett minimalt läckage mellan hjärtat och kroppspulsådern.
Läkaren sa att inga åtgärder krävs men att min dotter ska göra en ny kontroll om 2 år.
Jag undrar vad detta innebär för min dotter, kan hon leva ett vanligt liv, träna som vanligt, föda barn, vad händer vid influensa och andra infektionssjukdomar, kommer detta att förvärras, och är detta ett hjärtfel?
Jag känner att jag inte fått tillräckligt med information och kan inte fråga mer eftersom hon är över 18 år, och jag vill inte oroa min dotter genom att visa min oro för henne.
Jag har själv en hel del extraslag på hjärtat och känner att det blir värre vid stress, men jag äter Levaxin efter en jodbehandling av giftstruma som upptäcktes pga förmaksflimmer.
Min dotter har gjort både 24 timmars EKG och 48 timmars EKG och där sa dom att inga farliga extraslag eller hjärtklappning, men när hon bar EKG apparaten så hade hon ingen hjärtklappning.
Jag är så orolig för hur hennes liv kan bli i framtiden, jag vill inte att hon ska förstå att jag oroar mig för henne för då kanske hon börjar att tänka för mycket på det.
Tacksam för ett svar.

Hej,

Lite läckage i mitralisklaffen mellan vänster förmak och vänster kammare är inte ovanligt, det är många av oss som har. Många har även ett litet läckage mellan aorta och vänster kammare i den sk aortaklaffen. Ett litet läckage i klaffarna spelar ingen roll men det är klokt att med ultraljud kontrollera det t ex var tredje år eller oftare. Man vill då se om läckaget ökat, vilket är ovanligt eller om vänster kammares vägg har blivit tjockare.

Så beträffande klaffen behöver du inte alls vara orolig. Extraslag har vi alla lite till mans och som du läst på dessa sidor har de ingen betydelse i nästan samtliga fall.

Så lugna besked är bästa medicinen och det gäller både klaffen och extraslagen.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund