Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

mindre ork efter att ha fått pacemaker

Hej!
Jag är en tjej på 37 år som haft pacemaker i två år, då jag fick AV-block III i samband med ablation av AVNRT. Har en DDD-R (Medtronic) och den fungerar som den ska. Har däremot märkt att jag inte kan springa lika fort efter jag fått den. Har den inställd på maxpuls 180. HAr även haft flera förkylningar, 3 mycoplasmainfektioner efter jag fick den inopererad. Kan man bli mer känslig efter en sån operation? Får feber väldigt lätt i samband med förkylning. HAr kollat mitt immunförsvar och det var bra. Får man sämre ork efter en pacemakerimplantation? Tacksam för svar.

MVH Linda S

Hej,

Man kan faktiskt bli sämre med en pacemaker vid fysisk aktivitet eller i vila. Jag gissar att du bl a har en elektrod till höger kammare. Det innebär att hjärtat kamrarna går onsynkront dvs höger kammare aktiveras före vänster kammare. Egentligen skulle alla pacemakerpatienter ha två kammarelektroder en i höger och en på vänster kammare.
Problemet är att det är svårare att lägga fast vänsterkammarelektroden, vilket kan ta lång op. tid. Resurserna räcker inte till.

Börjar man få hjärtsvikt brukar läkarna lägga till en vänsterkammarelektrod.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund