Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Mina förväntningar på bättre livskvalitet med pacemaker och medicin har inte infriats

Hej! Jag fick en PM inopererad i maj 2011 pga för långsam hjärtrytm, när jag tog medicin mot förmaksflimmer. Att behöva en PM kändes skrämmande först, men efter att ha läst alla positiva artiklar och inlägg så blev jag själv positiv till det. Nu är jag ledsen för jag känner, att mina förväntningar på bättre livskvalitet med PM + medicin inte har infriats. Tvärtom så känner jag väldigt mycket av hårda, smärtsamma extraslag när jag går. Varje steg känns i hjärtat som en vass, hård stöt. Detta efter ca 100 m lugn promenad. Ibland även när jag sitter stilla. Det känns som om jag skulla kunna svimma och jag får panikkänslor, vilket inte förbättrar situationen. Detta gör att jag inte vågar gå ut, för hur ska jag kunna ta mig hem när detta inträffar. Flimret är liten aning bättre men kommer ff en gång i veckan och kan hålla på i ett par dagar. Efter det är jag trött och matt en dag till. Så de få dagar som är "bra dagar" från flimret skulle jag kunna gå ut om inte dessa smärtsamma extraslagen fanns. Jag tar Multaq och tog även SelokenZ 25mg, men slutade med Seloken i hopp om att extraslagen skulle försvinna. Det blev bättre i ett par veckor men nu kommer de smärtsamma slagen igen. Vid en PM-kontroll gjordes en liten justering för att "mjuka upp" extraslagen, men det var endast en marginell förbättring och nu är allt som innan denna justering. Vad är det som händer i hjärtat vid dessa extraslag? Jag misstänker att de beror på PM,för jag hade inte dessa svåra extraslag innan,kunde gå ut och gå då. Jag har även andra extraslag,som inte gör så ont. De kan hålla på i allt från några gånger upp till en timme. Är det PM och vad kan man göra? Tacksam för svar!

Hejsan,
De flesta patienter blir direkt bättre, när en pacemaker opereras in och pulsfrekvensen blir normal. Har man däremot attacker med förmaksflimmer och mycket extraslag, så kan rytmen bli lite annorlunda och ojämn. Du skriver inte vilket pacemakersystem du fått.Du bör ha en elektrod i förmaket och en i höger kammare. Pacemakern bör vara programmerad i sk DDD-R mode med automatisk mode-switch pga flimmeranfallen.Det känner personalen till.

Jag tror att du behöver gå på några extra kontroller för justeringar i programmet för att hitta det optimala stimulationsprogrammet. Ibland kan detta vara lite svårt för personalen som kanske är relativt nya och saknar erfarenhet som man ofta behöver. Men pacemakerföretagen är mycket hjälpsamma och en anställd kan komma till hjälp vid nästa, planerad kontroll, om det behövs. Det finns tusentals olika programmeringsmöjligheter för en modern pacemaker.

Om du tycker pacemakern direkt har försämrat dig kan du be personalen att programmera ner den till en låg basfrekvens t ex 45/ minut i sk VVI mode. Pacemakern kommer då bara att gå in om din puls går under 45/ min dvs den hindrar dig från att svimma.Du kan ju se då hur du mår "utan pacemakerstöd" förutom ovan nämnt. Annars påverkar den inte alls din rytm.
Vad som komplicerar det hela är ju också din medicinering mot arytmier, som din hjärtläkare ansvarar för. Här kanske man också kan ändra något.

Att du får "ont" av extraslagen har jag inte tidigare hört, däremot känns de ibland obehagliga för några medan andra inte alls känner av dem.

Lycka till,
MVH
Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Extrasystolier