Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

När anses man för gammal för att få en pacemaker om ens livskvalité kan förbättras av en operation?

Min pappa är född 1921 och har haft en stor stroke (2003) så att han har afasi och är halvsidigt (hö sida) förlamad. Han är ändå vid gott humör och hänger med på det mesta vi pratar om. Han läser tidningen och följer utvecklingen på börsen. Han kan ju inte uttrycka sig hur han mår, men han verkar ofta vara mycket trött och ligger vissa dagar och halvslumrar. Jag har tagit puls vid något tillfälle och han har då haft 40 slag/minut. I helgen hade han ett blodtrycksfall med ett blodtryck på 80/60! och pulsen var 40/min! Trötthetsattackerna har hållit på ett bra tag, men han har inte haft blodtrycksfall förut vad jag vet. Har aldrig hört någon läkare säga att han skulle behöva pacemaker. Bara att han är gammal och man får räkna med att man blir tröttare. Om man är född 1921 anses man då för gammal för att få en pacemaker om ens livskvalité kan förbättras av en operation? Mvh. Dotter Annette

Hej Annette,

I Lund har vi ingen övre åldersgräns för pacemakerinläggning. Vi har lagt pacemaker på hundraåringar. Långsam puls som ger symptom är för oss en ganska klar pacemakerindikation.

Visst blir man trött av högre ålder men det är viktigt då att blodcirkulationen till hjärnan är adekvat. 40 slag/minut är lite långsamt och kan mycket väl vara orsaken till att han är mycket trött och halvslumrar.

Restsymptomen efter hans stroke med halvsidig förlamning kanske gör att man tvekar att ge honom pacemaker. En del resonerar som så att patienten är inte fysisk aktiv och då accepteras en puls på 40.

Personligen skulle jag nog ge honom en chans och ge honom en pacemaker. Kanske kan Du övertala hans läkare!!
De får gärna skälla på mig om de tycker att Du tjatar.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund.

Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls