Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Min morfar blir ofta dålig trotts pacemaker!

Jag har en fråga gällande min morfar som opererade in en pacemaker för ett par år sedan i Ryssland. Han får arytmi trotts sin pacemaker och är inne på sjukhus flera gånger i månaden. Så har det varit i alla år som han har haft pacemakern. Han har varit på koll flera gånger om och får höra samma sak, att pacemaker är det inget fel på. Däremot råder de honom att inte stressa. Men borde inte en pacemaker reglera hans hjärtslag vid stress? Genom åren har han alltid varit väldigt stressad. Har jobbat inom polisyrket i Ryssland och dessutom gick hans son bort. Att bli stressad och orolig är något han inte kan ändra på, inte nu i 75 års åldern. Hur kan vi släktingar gå till väga? Finns det några viktiga frågor vi bör ställa till hans läkare? Tacksam för svar.

Hej

Din morfar måste en gång ha fått en pacemaker pga en långsam puls. Detta kan pacemakern behandla men det verkar också som om han har problem med att hjärtat ibland går för fort och då söker hjälp för detta på sjukhuset.
Hjärtklappningen kan bero på att han ibland får förmaksflimmer eller förmaksfladder och dessa arytmier kan pacemakern inte stoppa.En pacemaker kan bara skydda hjärtat från att gå för långsamt. Vad din morfar behöver hjälp med är att bromsa hjärtat med hjälp av läkemedel tex en betablockerare.

Fråga läkaren vid nästa tillfälle om vilken arytmi din morfar har och även vilka mediciner han står på så kanske du får mer förklaring på vad det är han har och där igenom få besked om behandling.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska