Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Min mamma är allergisk mot epoxy. Finns det PM utan epoxy?

Hej, min mor skulle få en Pm inopererad men så fick man reda på att hon är allergisk mot epoxy och de avbröt proceduren. Innehåller alla Pm epoxy idag, de måste väl finnas utan epoxy? M v h Anne

Hej Anne

Jag förstår att du har många frågor angående din mammas allergi mot Epoxy och om det finns någon pacemaker utan detta material. Under alla de 14 år som jag har arbetat med Pacemaker patienter så har jag aldrig mött någon med detta problem så det är inte så vanligt. En pacemakers hölje består ju mesta av titan men själva huvudet där elektroderna är förankrade är gjort av plast som innehåller Epoxy.

Så fort vi fick reda på din mors problem tog vi kontakt med de pacemakerföretag som vi andvänder för att höra om det finns Pacemakermodeller utan detta material. De berättade att det finns ett "test kit" där man kan se om man reagerar för detta material eller ej.

Som sagt är detta helt nytt för oss men vi kommer att ta kontakt med din mamma när vi vet mer och även fått besked från företagen på vilka alternativ som finns. Läkaren vågade inte implantera pacemakern i och med att frågorna var så många och vi vet inte hur din mor reagerar för materialet. Detta måste utredas bättre

Vi hoppas komma med fler svar senare och vi lär oss också till nästa gång vi möter någon med detta problem.

MVH
Maria Hesselstrand

Relaterade expertsvar