Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ansvarig vård säger att batteriet fungerar utmärkt efter 20 år. Är det verkligen möjligt?

Min gamla mor har haft pacemaker i mer än 20 år. Ansvarig vård säger att batteriet fungerar utmärkt. Är det verkligen möjligt?

Hej,

Det händer faktiskt att enstaka, äldre pacemakrar har väldigt lång livstid. Vissa batterier har en mycket lång livslängd framförallt i de äldre, något större pacemakrarna med större batteri.

Gynnsamma faktorer är om patienten har mycket egen hjärtrytm som inhiberar (stänger av) pacemakern då den egna pulsen går snabbare än pacemakerns inställda basfrekvens.

En annan faktor är om det endast behövs en låg spänning för att stimulera hjärtat. Pacemakern kan då då stimulera med låg spänning och spara på batteriet.

Dagens pacemakrar är mindre med mindre batteri och brukar räcka 5- 10 år. Via pacemakerprogrammeraren ser man tydlig i god tid när det börjar bli dags att byta dosa.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Batteriets livslängd