Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Min far 80 år har haft hjärtsvikt, förmaksflimmer under många år

Hej! Min far 80 år har haft hjärtsvikt, förmaksflimmer under många år. Har den senaste månaderna i omgångar varit inlaggd for intravenös behandling med vätskedrivande. (ingen vätska i lungorna). Är överviktig medicinerar mot diabetes, högt blodtryck, tar varan och vätskedrivande medicin. Jag har inte fått något riktigt svar varför han inte kan få en pacemaker. Jag vill gärna få svar på när pacemaker inte inte kan sättas in.

Hej,

Du skriver inte om din far har långsam puls eller ej. Kanske tänker du på en sk. biventrikulär pacemaker som användes ibland vid hjärtsvikt.

Generellt kan sägas att beror hjärtsvikten på för långsam puls är det en klar indikation för pacemaker.

Gäller det hjärtsvikt men normal pulsfrekvens trots flimmer, är det lite svårare att bedöma vilka patienter som kan ha nytta av den. Man bedömer EKG't och mäter hur snabbt de elektriska impulserna transporteras mellan kamrarna. Även ett ultraljud (EKO-us) ger viktig information vid hjärtsvikt och ev. pacemaker.

Tyvärr kan jag inte uttala mig i ett enskilt fall som detta, då jag bl.a. saknar mycket information.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
CRT vid hjärtsvikt