Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Min far, 64 år, har haft högt blodtryck i många år. Har nu väldigt låg puls, 35-36. Han är trött, yr, och har huvudvärk.

Han har ätit blodtrycksmedicin i många år men har ändå högt tryck. Han har ofta huvudvärk och yrsel. Han är ofta trött och verkar inte bli piggare trots att han vilar. Förstorat hjärta. Nu har pulsen blivit så låg, ca 35-36. Han har inte mått bra på flera år. Kan det vara aktuellt med pace-maker eller är dessa symtom tecken på någon annan sjukdom?

Hej!
Trötthet, yrsel och huvudvärk kan bero på många saker, bland annat att hjärtat går långsamt. Eftersom ni uppmätt en puls på 35/min skulle symtomen kunna bero på långsam hjärtrytm. Enklast är att göra en långtidsregistrering av EKG (Holter-EKG) under ett dygn för att se om symtomen är kopplade till långsam hjärtrytm. Ibland kan det hjälpa att justera medicineringen, om det är så att han har medicin som kan bromsa hjärtrytmen. Om medicinjustering inte kan göras, eller hjärtat trots medicinjustering går långsamt, kan en pacemaker vara en bra behandling.
Diskutera med behandlande läkare!

Hälsningar: Torbjörn