Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Min dotter på 15 år och har svimmat 12 ggr/ de senaste 2½ veckorna, utan förvarning. På akuten har de gjort ekg på henne som visat förlängd qt-tid, fick svar senare att det var inom gränsvärdet. Hon har haft blodtryck 114/54 när hon stod upp. De har gjort eeg som visade långsam hjärnaktivitet över hela huvudet.Ct-huvud var ok. Hon har fått göra arbetsprov som var ok. 24 h ekg visade konstant förhöjd puls och högre hjärtfrekvens. Jag undrar om hon kan ha fel på hjärtat? Eller är detta normalt för en tonåring? vilka fler undersökningar kan man då göra för att utesluta ev. hjärtsjukdom?

Min dotter på 15 år och har svimmat 12 ggr/ de senaste 2½ veckorna, utan förvarning. På akuten har de gjort ekg på henne som visat förlängd qt-tid, fick svar senare att det var inom gränsvärdet. Hon har haft blodtryck 114/54 när hon stod upp.

De har gjort eeg som visade långsam hjärnaktivitet över hela huvudet.Ct-huvud var ok. Hon har fått göra arbetsprov som var ok. 24 h ekg visade konstant förhöjd puls och högre hjärtfrekvens.
Jag undrar om hon kan ha fel på hjärtat? Eller är detta normalt för en tonåring?
vilka fler undersökningar kan man då göra för att utesluta ev. hjärtsjukdom?

Hej,

15 svimningar på så kort tid kräver en relativt snabb utredning tycker jag. Har hon svimmat med pågående EKG- registrering? I så fall borde man sett en hjärtrusning eller mycket långsam puls om hjärtrytmen är orsaken.Om pulsen har varit normal får man gå vidare med en neurologisk undersökning vilket man gjort.

Lång sk QT- syndrom kan ibland ge hjärtrusningar men misstänkte man det borde hon ligga inne en längre tid för observation. Det kanske hon har gjort? En EKO - undersökning har hon säkert gjort som oftast kan avgöra om en hjärtsjukdom föreligger hos yngre människor.Är den normal tror jag inte du behöver oroa dig för hjärtat om pulsen varit okej.

Det är inte helt ovanligt att tonåringar svimmar ibland. Ibland beror det på det sk vasovagala syndromet som du kan läsa om på denna webbsida.Det beror på lågt blodtryck ofta i kombination med långsam puls. Det brukar bli bättre när man blir lite äldre.

Det neurologiska kan jag inte uttala mig om men där utreds hon väl fortfarande.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Bjärred/Lund

Läs mer i lexikon: 
Bradykardi