Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Medfödd AV-block III

Är en kvinna på 34 år som har av block 3 sedan födseln. Har gått på regelbundna kontroller. Nu rekommenderar min läkare en pm operation. Min medelpuls över ett dygn ligger på ca. 37 slag/minut. Vad jag förstått så har pulsen blivit lägre sedan några år tillbaka och jag har även en del uppehåll i hjärtslagen. Har ok kondition och mina arbetsprov har sett ungefär lika ut sedan långt tillbaka. Vad jag inte riktigt kan förstå är varför han tycker att jag behöver en pm nu. Inga nya symtom, trötthet och lite yrsel har jag nog alltid haft men lärt mig och leva med och lider inte direkt av det. Skulle du göra samma bedömning som min läkare? Hur vanligt är det med pm när man har av block 3? Hur snart efter en sådan operation kan man resa utomlands? // Mia

Hej Mia,

Under mina år har jag väl opererat in pacemaker på kanske totalt fem personer med medfött AV-block III . En av dem började svimma i 20- års åldern. Vad som var slående med dessa patienter var att alla upplevde operationen som oerhört positivt. "Jag fick ett helt nytt liv - Jag önskar jag gjort operationen många år tidigare, nu är jag pigg på kvällarna, tänker klarare, är varm om händer och fötter etc".

Det är bara några kommentarer jag minns. Patienter med mycket låg puls vänjer sig vid den och accepterar livet som det är. Börjar man svimma senare i livet eller får yrsel tvekar de inte att få pacemaker. Men man brukar säga att förr eller senare behöver alla dessa patienter en pacemaker. När man blir äldre än du är, så behöver hjärnan en snabbare blodcirkulation för att hålla sig i trim.

Pacemakeroperationen kan du läsa om på fördjupningar här. Operationen görs ofta polikliniskt och du får två elektroder. Efter två, tre dagar kan du åka på semester. Speciella vattentäta plåster gör att du kan bada.

Så Mia, min rekommendation är att du bör absolut genomgå en pm.operation. Jag är övertygad om att du kommer att som andra upptäcka att du blir mycket piggare. Opererar du dig så hör gärna av dig på vårt forum så kan det hjälpa andra patienter.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund