Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

hur många pulsslag per min är normalt

Hej

Normal vilopuls ligger för en medelålders person och äldre på runt 60-70. När man är yngre och fysiskt aktiv så kan vilopulsen nattetid gå ner under 40, vilket också är helt normalt.När man födds ligger den på ca 140 slag/minut.
För att få en pacemaker så ska personen ha en vilofrekvens under 50 och ha symtom på yrsel,trötthet eller liknade. Indikationen för pacemaker kan också vara att man inte får upp den i aktivitet, det kallas Kronotropinsuffiens. Pulsen ska normalt gå upp till 95-100 vid mindre aktivitet och ännu mer vid kraftigare anstränging. Hoppas detta ger lite svar på din fråga.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.