Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur många ggr man kan byta pacemaker utan att man byter ut kablarna

Jag undrar hur många ggr man kan byta pacemaker utan att man byter ut de 2 kablarna som man har kopplad till hjärtat med tanke på att pat var väldigt ung när han fick sin första pacemaker.
H/anhörig

Hej

Pacemakerbyte kan man göra flera gånger pga elektroderna har en längre livslängd än vad batteriet i pacemakern har. Ofta ser man att elektroderna kan hålla runt 20 år och tom längre. Vid varje pacemakerkontroll mäter vi med hjälp från en programmeraren på elektroderna för att se att de fungerar väl och ev upptäcka om det finns tecken på elektrod skada. De senaste doserna mäter 1 gång per dygn på elektroderna och visar sedan med hjälp av ett diagram på varje mätning. En elektrod går ofta inte sönder helt plötsligt utan det sker successivt under en längre tid och upptäcks då vid mottagningsbesöket. Vid planeringen för ett dosbyte tittar men på elektrodstatus och beslutar om de ska bytas eller ej. Även under operation kontrolleras elektroderna genom olika tester. Har din son fått pacemakern under unga år så vill man behålla dom så länge det går så att det finns plats för fler när den dagen kommer för pacemaker behöver han ju livet ut.

Mvh
Maria Hesselstrand