Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur kan man träna hjärtat om man har problem med AV knutan. Går det överhuvudtaget att avhjälpa t.ex. med motion?

Hej

Är det ett AVblock I så leder det över alla slag men med lite fördröjning ner till kammrarna detta är inget farligt men ett tecken på att AV-noden inte är lika pigg som vanligt. Tyvärr kan man inte träna bort detta men det heller inget farligt att motionera. Hjärtat och övriga organ mår bra av du är aktiv.

Vissa mediciner kan ge påverkan på AV noden. Om du har några läkemedel fråga din läkare vid nästa tillfälle och se om det kan vara orsaken till ditt AVblock.

Skulle du börja få symtom på svimning eller bli extremt trött vid aktivitet så är det bra att kontroller med ett nytt EKG för att se att inte AVblocket har förändrats och inte alltid leder över alla slag ner till kammrarna.

MVH

Maria Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar