Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Man skall inte ha mobiltelefonen på i bilen då man har pacemaker? Hur är det då om man åker buss eller tunnelbana där de flesta har mobiltelefonen på?

Man skall inte ha mobiltelefonen på i bilen då man har pacemaker? Hur är det då om man åker buss eller tunnelbana där de flesta har mobiltelefonen på?

Hej och tack för din fråga som är mycket vanlig bland pacemakerbärare.
Du har säkert hört att en del rekomenderar att inte tala i mobilen när man är i bilen pga signalen som kommer till/ från mobilen har en pulserande frekvens som kan förstärkas när man sitter i en bil. Detta kan gör att pacemakern uppfattar att det finns normal puls och låter då bli att ge stimulering till hjärtat. Det kan vara bra att vara försiktig om man är helt beroende av sin pacemaker alltså inte har någon egen aktivitet i hjärtat alls så kan man undvika detta. Jag tycker själv att det är bra inte prata i mobil när man kör för allas säkerhet.
Din andra fråga var om andras mobiltelefoner i en buss eller tunnelbana kan påverkar din pacemaker. Den risken är väldigt liten eller finns inte alls dels pga det är ett större utrymme och avståndet är så pass långt från andras mobil till din pacemaker. Pacemakerföretagen rekomenderar ett avstånd på 20-30 cm från pacemakern. En del företag har också byggt in filter i pacemakern och försäkrar att man inte då alls behöver vara orolig för att mobilsignalerna påverkar pacemakern varken i bilen eller i andra situationer.

MVH
Maria

Läs mer om ämnet: 
Broschyren Att leva med pacemaker