Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan man få förmaksflimmer fast man har ICD?

Hej,

Ja, man kan få eller ha ett förmaksflimmer trots att man har en ICD. Det är relativt vanligt att man får förmaksflimmer ffa vid hög ålder ofta pga förstorade förmak eller försämrad blodcirkulation till förmaken.Förmaksflimmer är vår vanligaste arytmi.

ICD får patienter som har en sjukdom i hjärtat som involverar kamrarna t ex åderförkalkning i blodkärlen, med eller utan hjärtinfarkt, kardiomyopati som är en hjärt- muskelsjukdom mm. Dessa sjukdomar kan leda till hjärtrusningar med kammarflimmer, som inte skall förväxlas med förmaksflimmer. ICD'n skall ju bryta ett kammarflimmer med den kraftiga stöten kan ibland bryta även ett pågående förmaksflimmer!
Nytillkommet förmaksflimmer bryter man ju första gångerna ofta med en elektrisk chock, när patienten sövts ner.

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred