Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

magnetröntgen

Hej..kan jag göra en magnetröntgen med pacemaker. Insatt 2009.Har hört att det är farligt. MVH

Hej!
Om du inte har ett MR-kompatibelt pacemakersystem (pacemaker + elektroder) skall man undvika att göra magnetkameraundersökning (MR). Eftersom din pacemaker är från 2009 är den troligen INTE MR-kompatibel.
Magnetkameraundersökning hos patienter med icke MR anpassade pacemakers skall bara göras på mycket strikt indikation, d v s om man bedömer att vinsterna med undersökningen överväger de risker som finns. I de fall man väljer att göra MR på en patient med pacemaker, måste pacemakern programmeras om inför undersökningen (gäller även MR-kompatibla system).
MR kan påverka ett konventionellt pacemakersystem så att det slutar fungera. Sök på "Magnetkamera" i sökfunktionen här på sidan så ser du tidigare svar angående MR och pacemaker.

Hälsningar: Torbjörn