Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan magnetfält från bensindriven motorsåg påverka pacmakern?

Jag har en pacemaker model 5826, subtype DDDR sedan den 22 december 2011. Kan jag använda min bensindrivna motorsåg (och i sommar min bensindrivna gräsklippare) utan att pacemakern störs?

Hej,

Ja, det kan du. Båda maskinerna har en tändspole i sig och därmed finns magnetfält alldeles intill maskinerna, som kan påverka pacemakern, om du kommer mycket nära maskinen. Håller du motorsågen med utsträckta armar och sågar, så påverkas inte pacemakern, avståndet är för långt. Så undvik att ha sågen nära pacemakern, minst tre dm säkerhetsavstånd kan man föreslå. Stäng av maskinen om du känner dig påverkad.

Du kan läsa mer om detta under rubriken EMI under "fördjupningar".

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred