Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Lyfta upp armarna efter op

Hur snart efter operationen är det okej att lyfta armarna ovan huvudet, så att inte trådarna ändrar läge

Hej

Du kan vara aktiv med armarna direkt efter operation, även lyfta armarna ovanför huvudet. Elektroderna sträcks inte av dessa rörelser och de är även fast skruvade i hjärtat så risken att de lossnar är mycket liten. Vi uppmanar alla våra pateinter att inte hålla armen still utan istället vara igång som vanligt, detta pga undvika stelhet i axel som kan leda till större problem.
Undvika för tunga lyft med armarna de första dagarna pga såret behöver tid att läka. Gör det ont över dosan de första dagarna efter operation så kan det vara bra att ta lite smärtstillande medel som tex Alvedon eller Panodil så att du kan sova bra och kunna vara aktiv som vanligt.

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska