Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Långt mellan hjärtslag

Jag har i många år känt av oregelbundna hjärtslag, men när jag sökt för det har läkare sagt att det berott på oro, ångest, stress eller ofarliga dubbelslag. För en månad sedan var jag på akuten av en annan anledning och på ekg såg man då att jag hade längre uppehåll mellan vissa hjärtslag (inga dubbelslag), ibland ofta och ibland mer sällan ). Jag låg inne med ekg i två dygn för att se om det kunde vara aktuellt med pacemaker och de såg att jag hade uppehåll på 3 till närmare 4 sekunder. Ultraljud på hjärtat gjordes och det sa det såg bra ut, blodtryck är också bra. Jag har sedan gjord arbetsekg och pulsen ökade som den skulle och då slog hjärtat jämnt. Jag har haft bandspelarekg ett dygn som jag ej fått svar på. Det är oroligt att vänta på svaret, och jag har svårt att leva normalt fast de sagt att jag kan göra det eftersom jag känner av det och blir orolig och får lite yrsel emellanåt så därför undrar jag vad mina besvär kan vara för något och om det kan vara farligt? (49 år)

Hej.

Har du ett uppehåll på tre, fyra sekunder i din hjärtrytm registrerat på EKG, så är det klokt att övervaka dig, som man gjort och ge dig ett långtids-EKG . Om du inte har extraslag, som orsakar pauserna, så kan det vara ett fel på sinusknutan eller AV noden med sk AV block som uppträder. Du kan läsa om detta under fördjupningar på denna webbsida.
Jag tycker inte du skall vara orolig, läkarna utreder dig nu, och uppfyller du några av kriterier för att få pacemaker, så får du säkert en.
Uppstår en längre paus i hjärtrytmen så brukar ersättningsslag dyka upp från hjärtats retledningssystem. Dessa slag bryter pausen. Man kan även få en sk nodal rytm från ett ersättningsfocus.Pulsen blir dock lägre omkring 40 / min.

Skulle du få symptom med att det svartnar för ögonen, svimningskänsla eller svimning så åker du till akutmottagningen.

Vi får se vad långtidsEKG visar.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund