Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Långsam puls och extra slag

Hej,
Jag har under många år besvärats av extraslag men det har sedan i juni ökat enligt mig. Jag har sökt akut för sett vid flera tillfällen men det har inte fångats på EKG då. Det enda som uppmärksammats är en låg puls. Jag har undersökts med holter-EKG i juli som visade på totalt 43 extraslag varav 42 SVES och 1 VES, en del kopplade. Vilopuls 45-47 samt lägsta puls under sömn 39. Detta kändes för mig som ett bra dygn och jag är rädd att de missar något. Jag gjorde även ett arbets-EKG i augusti som visade på 132% kapacitet? Men jag tyckte att jag inte kom upp riktigt i puls som vid min vanliga löpträning. Jag löptränar 2-3ggr/vecka ca 6 km. Inga extraslag upptäcktes då.
Vad jag tror är min vilopuls lägre idag än för ett år sedan. Min pappa led av förmaksflimmer och dog 53 år gammal i en hjärtinfarkt. Jag väntar nu på att få göra ett ultraljud. Jag har mycket svårt att släppa detta och är väldigt fokuserad på mitt hjärta. Vad kan missas med dessa undersökningar? Kan min låga puls leda till hjärtstopp? Bör jag be om ytterligare utredning?
Med vänlig hälsning,
Orolig

Hej,

Extraslag har vi skrivit väldigt mycket om som du kan titta tillbaka på vår webbsida. I ditt fall låter de som helt normala.Ett ultraljud avslöjar det mesta på hjärtat om det skulle vara några fel. Många yngre människor har en låg puls nattetid så det tycker jag inte är konstigt. Ditt arbetsprov var perfekt så du har knappast någon kranskärlsförträngning, som din pappa tyvärr dog av. Har man hjärtinfarkter i släkten är det klokt att då och då kontrollera sina blodfetter.
Många som tränar är mycket fixerad vid sin puls, det är liksom ett kvitto eller bevis på att det är i god form. Tyvärr kan det gå så långt att hjärtat och pulsfrekvensen ger dem en ständig oro, och kanske tillhör du denna grupp? Tränar du mycket får man en lägre vilopuls ibland.

Har du ett normalt arb.prov och normalt ultraljud på hjärtat så tycker jag att du skall betrakta dig som hjärtfrisk.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred