Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Långsam puls!!!

Våran dotter 18 år har i ett par års tid problem med svimmningar,frusen, fruktansvärd trötthet och långsam puls ca 47-55/min( i perioder). Kan det variera med antalet pulsslag från dag till dag, visar sig ett hjärtfel alltid under ett dygnsholter, även om man inte just då har symtom ? Visar sig alltid ett hjärtfel på ekg, om man inte samtidigt har symtomen?? Kan det vara ett AV-block??? Våran dotter är född i vecka 27, kan det finnas ett samband? Själv har jag misstänkt Sjögrensyndrom. MVH orolig mor.

Hejsan,

En pulsfrekvens under 50/min brukar ge symtom, samma symtom som du räknar upp ovan, som din dotter har. Svimmar hon då och då så kan det bero på att hjärtat går ibland ännu långsammare.
Många patienter med attacker med långsam puls kan ofta ha ett normalt Holter-EKG dvs de har inga symtom just när inspelningen görs under 24 timmar.
Det är viktigt då att inte sluta utreda patienten utan fortsätta med förnyade utredningar med upprepade bandspelar-EKG. En del vårdgivare kanske säger att din dotter har bra kondition pga låg vilopuls. Om patienten inte tränar mycket så är det ett felaktigt påstående. Tyvärr leder det till att många människor inte får en pacemaker som absolut skulle behöva det.

Om läkarna inte utreder din dotter mera måste du kämpa för att få henne till en hjärtspecialist! Din dotter har typiska symtom på att hon inte mår bra och de stämmer med symtom på en alltför långsam puls. Man bör ta blodprover på sköldkörtelns funktion också, om de inte är gjort.

Jag har ju inte sett hennes EKG men ta pulsen när hon mår dåligt eller håller på att svimma. Pulsen kan vara jämn men mycket långsam, under 30/min kanske. Den kan vara ojämn vilket kan tala för AV- block, som du skriver. Jag har haft flera liknande fall med din dotters anamnes och långsamma puls, som fått en pacemaker och hela deras livskvalitet förbättras direkt efter en pacemakerinläggning.De blir varma, pigga, orkar mer och svimningarna upphör.
Så personligen får jag uppfattningen att din dotter uppfyller kriterierna på att få en pacemaker om nu inte den långsamma pulsen beror på t ex låg aktivitet i sköldkörteln.

Så kämpa på för att försöka få din dotter till en hjärtspecialist gärna ganska omgående!! Ta upp frågan om pacemaker. Om du inte får remiss till en specialist, skriv gärna tillbaka. Allt oftare hjälper vi patienter att få en bedömning av specialist om hjärtat går onormalt. Lycka till, din dotter kommer säkert att bli helt frisk.Du får gärna visa dessa rader för din dotters läkare. Det är bra att läkaren gjort bandspelar-EKG.Men de behövs flera.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund