Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur länge kan man ha en pacemaker??

Hejsan!
Jag fick för ett år sen en pacemaker, och fick då informationen om att batteriet håller i ca 10 år. Min mormor är också pacemaker-patient, och fick sin 1982, och har aldrig bytt ut batteriet. Läkarna säger att det fortfarande funkar, trots att hennes hjärta egentligen behöver ständig hjälp. Kan detta vara möjligt att ett pacemaker-batteri kan hålla i 30 år?? :)

Hej

Det kan vara möjligt att din mormor har en pacemaker som har hållt i 30 år men det är ytterst ovanligt. På 80 talet så var batterierna mycket större och den interna förbrukningen mycket låg pga det finns ingen diagnostik den behöver lagra. Det kan vara så också att hon inte andvänder sin pacemaker till 100% och därför har en sådan lång driftstid. Det viktigaste är att hon mår bra och går på regelbundna kontroller så att man följer batteriet och kan planera med god marginal när det är dags för byte.

Mvh
Maria
Pacemakersköterska