Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Långa pauser i hjärtrytmen - extraslag?

Hej,

Tack för bra information på er hemsida!

Jag har under något år blivit utredd för obehagliga extraslag. Jag känner pauser i hjärtrytmen, ibland flera gånger efter varandra. Jag har gjort EKG, 24-timmars, ultraljud och nu två arbets-EKG. under ett arbets-EKG fick jag ett blodtrycksfall och mådde allmänt dåligt även dagen efter. Någon förklaring har inte hittats. Jag har lågt blodtryck sedan tidigare och har de sista åren lite yrsel någon gång i månaden samt ser sämre vid trötthet eller ansträngning,

Nu till frågan, jag har förstått att även AV-block kan bestå av pauser i hjärtrytmen. Eftersom mina pauser ofta några sekunder (1-4 sekunder uppskattningsvis) är jag nu rädd att ev AV-block kan ha missats. Några pauser eller extraslag har aldrig registrerats under undersökning tyvärr. Endast perioder av hög vilopuls. Bör AV-block ha hittats vid alla dessa undersökningar? Inte lyckats läsa mig till hur det fungerar.

Provar för tillfället att behandla sköldkörtel då jag har lite avvikande prover samt haft problem med den förr. Stort tack på förhand!

/ för övrigt frisk och glad 23-åringen

Hej

Troligtvist så är det extraslag du känner. Alla de undersökningarna du har gjort borde ha visat om du har ett AVBlock. Även ett vilo Ekg visar oftast på om det finns en förlängning i AV noden och då visar på om du har ett AVblock eller ej. Extraslag har tyvärr en förmåga att komma och gå och har du problem med överproduktion av sköldkörtelhormon så kan de ge extraslag. Har man AVblock II så upplever man ofta långsam puls och inte uppehåll.

Lycka till
Maria
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.