Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Lågt blodtryck, betablockerare och ICD

Lågt blodtryck, betablockerare och ICD

Frågan löd:

Jag har normalt lågt blodtryck och har haft hjärtinfarkt tidigare och äter Atacand 8mg samt encomcord 5 mg samt har en ICD inopererad sedan 1 år efter en hhjärtrusning. Jag blir väldigt trött. Har försökt träna och gå ner i vikt. men då pulsen inte går upp vid ansträngning och det känns som att cykla med femmans växel och vågen står still. Har fått rådet att minska betablockeraren med hälften. Men, vad är det som händer med dessa mediciner tillsammans. De ska ju hålla nere hjärtfrekvens och tryck. Men om man redan har lågt tryck o hjärtfrekvens? Det känns som moment 22! Tacksam för en förklaring.

Hejsan,

Betablockare gör många människor trötta både fysiskt och ibland mentalt. Trots detta är det en av de mest använda mediciner i Sverige mot hjärtrusningar och högt blodtryck. Som Du skriver kan det vara svårt att få upp pulsen vid fysisk ansträngning. Betablockaren lägger sig som ett lock på hjärtfrekvensen.

Har Du fått en ICD inopererad för ett år sedan så har den en inbyggd pacemaker. I pacemakern finns en funktion som gör att pacemakern stimulerar hjärtat fortare när du rör Dig tack vare en sensor, som du kan läsa om på denna webbsida. Jag föreslår att du kontaktar din ICD klinik och kontrollerar att sensorn är påslagen och om så är fallet kanske man skulle göra den känsligare så att pulsen stiger när Du anstränger Dig. Har du kärlkramp får man vara lite försiktig. Börja med detta och se om du orkar mer med snabbare puls!

Bästa hälsningar,

Thomas F.

Läs mer om ämnet: 
Sensor