Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

lagrad information

Hej!
Min pappa, 55 år har pacemaker p g a sjuk sinusknuta. På årskontrollen fick han veta att inte hans pacemaker hade lagrat någon information. Vad innebär det? Och vad i så fall lagrar en pacemaker för information?
Orolig Dotter

Hej orolig dotter.

Pacemakern lagrar in varje slag som den känner av eller ger stimulering till för att sedan visa detta i olika staplar på hur mycket den känt av sedan förra kontrollen. Genom detta kan man se hur mycket din pappa har använt sin pacemaker och hur pulsen går upp vid aktivitet. Den kan även lagrar ett litet EKG om det visar sig att hjärtat har rusat i väg. Den kan också ge information på hur elektroderna mår och hur mycket batteriet det finns kvar genom att den gör automatiska mätningar en gång per dygn. När personalen sa att den inte hade lagrat något så tror jag att de menar att den inte har lagrat något som är konstigt utan att alla värden är normala. Den kan nämligen ge information om det är något som är fel och då skriva detta som en liten varning. Så jag tror att din pappas pacemaker fungerar väl men om du är orolig så är det bäst att kontakta hans pacemakermottagning för att få ett korrekt besked.

Lycka till

Maria
Pacemakersjuksköterska